Vetélkedés a Kupi-erdőn

Vetélkedés a Kupi-erdőn

Tallós Pál Természetismereti Terepi Verseny 2018.

A Pápai Erdészetnél a XXII. Erdők Hete keretében, 2018. október 3-án került megrendezésre a felső tagozatos általános iskolások számára szervezett Tallós Pál Természetismereti Terepi Verseny. Az immár 5. alkalommal lebonyolított, jubileumi rendezvényre – 50 éve hunyt el Tallós Pál - 10 oktatási intézmény 14 csapata jelentkezett. A közelebbi települések (Pápa, Nagyalásony, Marcaltő, Magyarpolány) iskolái mellett jött csapat Litérről és Sárvárról is. A versenyt megtisztelte jelenlétével a verseny névadójának családja: felesége, leánya, két unokája és egy dédunokája is.

A résztvevőket Nagy Gergely a Pápai Erdészet igazgatója, majd Gyenes Viktor földrajztanár, aki az első verseny szervezésében is már segédkezett, köszöntötte. Elmondták, hogy a verseny célja kimozdítani a gyerekeket a virtuális világból, megismertetni az erdővel, természettel, kinn a terepen, erdészek segítségével. Felfedezni a Kupi-erdő természeti értékeit, az eddig tanultakat feleleveníteni, bővíteni a tudásanyagot és nem utolsó sorban Tallós Pál életét és munkásságát megismertetni, halála 50. évfordulójára méltón megemlékezni.

A vetélkedés során a 3 fős csapatoknak a Kupi-erdőn kitűzött, közel 4 km hosszú útvonal mentén elhelyezett állomásokon kellett természetismerettel, természet- és környezetvédelemmel, az erdővel, valamint Tallós Pál életével kapcsolatos feladatokat megoldani.

A versenyt a pápai Szent István Római Katolikus Általános Iskola II. Titkos küldetés nevű, csapata nyerte meg, ugyanezen intézmény I. csapata (Erdei manók) végzett a második helyen, a harmadik helyet pedig  a szintén pápai Gyurátz Ferenc Evangélikus Általános Iskola csapata szerezte meg (Vadvirágok).

Tallós Pál 1968 januárjában, alig 37 évesen, egy egyszerű vakbélgyulladás miatt vesztette életét. 1931-ben, Pozsonyban született. Elemi iskolai tanulmányait Pápán fejezte be. Itt is érettségizett kitűnő eredménnyel. Eredetileg pedagógus pályára készült, de a biológia iránti érdeklődése Sopronba, az Erdőmérnöki Főiskola irányába húzta, ahová 1949-ben iratkozott be.
Már középiskolás korában madarászott és botanizált is. Mesteri kézügyességgel rajzolt – képzőművészeti tehetségét szüleitől örökölte.
Diplomaszerzését követően a Magas-bakonyi Állami Erdőgazdaságnál dolgozott, majd 1957-től az Erdészeti Tudományos Intézetnél folytatta munkáját.
Egyaránt érdeklődött a botanika és a zoológia iránt is. Az 1950-es években kutatásait a Bakonyalja területére összpontosította. Számos ritka növény- és lepkefaj előfordulását írta le a térségből. A sors iróniája, hogy a pápai piacon figyelt fel a virágárus asszonyok által árult, akkor még kárpáti sáfránynak leírt, halvány sáfrányra, amelynek lelőhelye a környékbeliek számára régóta ismert volt. Tevékeny szerepet vállalt az erdészeti fénycsapda-hálózat kiépítésében.
Zeneértő és zeneileg is művelt ember volt, egyetemista korában népdalokat gyűjtött.

Tallós Pál emlékét családja, barátai és munkájának maradandó eredményei mellett egy róla elnevezett orchidea és egy bagolylepke taxon is őrzi.
A Bakonyerdő Zrt. által a kupi erdőben (halvány sáfrány lelőhelye) kialakított Tallós Pál Tanösvény is tisztelgés munkássága előtt.

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...