Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola

Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola

A Dunántúl egyik legszebb, természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag vidéke a Bakony térsége. A hegység lábánál húzódó, a hajdani betyárok búvóhelyeként elhíresült Gerence-patak völgyében fekvő Huszárokelőpuszta ad otthont a környezettudatos gondolkodást és magatartást célzó, élményekben gazdag, tapasztalatszerzésen alapuló foglalkozások, túrák, kirándulások számára alkalmas Erdei iskolának, mely 2012 óta segíti a környezeti nevelést.

Az erdei iskola jól kiépített infrastruktúrát biztosít

az ott zajló nevelési és oktatási munkához. A szállóépületen belül tanterem ad helyet számos vizsgálódó eszköznek, mint pl. távcső, mikroszkópok, szakkönyvek, nagyítók, bogárvizsgáló eszközök, oktatótablók, stb.
Az épületet rejtő 4 hektáros gondozott parkban elhelyezett madárodúk segítségével megfigyelhetjük a park madarainak költési szokásait, nyomon követhetjük fiókáik fejlődését. A felállított meteorológiai állomás adatai alapján nyomon követhetjük az időjárás változásait. A kialakított sportpálya, szalonnasütő, kültéri játszótér a szabadidő aktív eltöltését szolgálják.
A tanulók és a szervezett csoportok a programok, túrák, kirándulások során, tantermet, eszközöket, jól képzett szakvezetést igényelhetnek. Kísérő szakemberrel barangolhatnak a környék erdeiben, és saját maguk fedezhetik fel a természet szépségeit, a környék látnivalóit.

Az erdő, a mező, a park, a patakok, a Hubertlaki-tó környezeti adottságaira épülő programok, a tanösvény, turistautak,

képzett szakemberek

növelik az oktatás, az itt eltöltött idő színvonalát. A rendelkezésre álló vizsgálódó, megfigyelő eszközök segítségével, a gyermekek a szabadban kísérletezhetnek, közelebbről megvizsgálhatják a környezetük élő és élettelen alkotóit.
Igény szerint, szervezett kirándulások során ismerkedhetnek a környék állat és növényvilágával, felkereshetik a helyi látnivalókat (Pl.: bakonyi „Gyilkos-tó”, Odvaskő-i barlang, Kőris-hegyi kilátó, Forrasztókői egzótakert, Gerence-völgyi kirándulóerdő, Pannon Csillagda, Bakonyi Erdők Háza…stb.). Esténként vadlesen, éjszakai túrán, bátorságpróbán kipróbálhatják merészségüket. Helybeli szakavatott mesterek bevonásával gyakorolhatják az ősi kismesterségeket, ilyen, pl. a nemezelés, kenyérsütés, szövés-fonás, fafaragás, csuhézás.

Lehetőség nyílik kisvonattal történő utazás során felkeresni a Bakonybél környéki erdők számos látnivalóját. Kiemelve néhányat, mint pl. a Kőris-hegyi kilátó, amelyről tiszta időben gyönyörű panoráma nyílik a Kisalföldre, Balaton-felvidékre, az Alpokaljára és a Vértes vonulataira, az Odvas-kő barlangot, ahol a sziklák tetejére felmászva csodálatos látvány tárul elénk, a Bakony erdővel borított hegyeivel. A Bakonyi „gyilkos-tóként” emlegetett kis mesterséges tavacska víztükrét, meg-megszakítják a tóból kiálló fák csonkjai, amelynek környékén gőtéket és más ritka kétéltűeket figyelhetünk meg.
Szervezett gyalogos túrák során bemutatjuk a Bakonyerdő rengetegeinek természeti és kultúrtörténeti nevezetességeit.

Férőhelyek

Szálláshelyünk összesen 36 fő befogadására képes. 2 db 4 fős, 4 db 5 fős és 1 db 8 fős (pótágyazható) szobával, a szobákhoz csatlakozó fürdőszobával, közösen használható felújított, jól felszerelt konyhával, étkezési lehetőséggel, előre egyeztetett időpont alapján állnak az idelátogatók rendelkezésére.

Nyitva tartás

Erdei iskolánk a négy évszakot átölelve egész évben várja a természetre kíváncsi, nyitott, új ismeretek és kalandok után vágyó gyerekeket ugyanúgy, mint pihenésre, természeti környezetre vágyó felnőtteket.

Hubertlaki tanösvény

A parkból induló - 8 km hosszú - Hubertlaki erdei tanösvényen sok élmény, számtalan ismeretanyag várja a látogatókat. Az itt élő fákról, a fák alkotta erdők kezeléséről, az erdőben élő állatokról, még a hangyaboly életéről is új ismereteket szerezhetnek mindazok, akik csendesen, figyelmesen végigsétálnak a kijelölt ösvényen.
A megvalósításig, időpont egyeztetést követően, szakember vezetésével, egész évben járható a tanösvény útvonala.

Megközelíthetőség

Iskolánk Veszprém megyében, a Magas-Bakony lábánál, a Gerence-patak völgyében Bakonybéltől, mintegy 9 km-re található, Ugod-Huszárokelőpusztán.

  1. Pápáról, Zirc irányába indulva, Nagygyimóton áthaladva, majd jobbra fordulva Bében át, Bakonybél irányába
  2. 82 sz. főútról Győr irányából, Zircen jobbra fordulva, Bakonybél irányába
  3. 82 sz. főútról Veszprémből Győr irányába haladva, Zircen balra fordulva, Bakonybél irányába
  4. 8-as számú főútról Márkó, Hárskút, Pénzesgyőr irányából, Bakonybélen keresztül
  5. 83-as főúton Farkasgyepűnél lekanyarodva a térkép által jelzett, erdészeti feltáró úton (külön engedéllyel)

 A park bejáratánál buszmegálló található, amely része a Budapest-Pápa közútvonalnak is.

Elérhetőség

Bakonyerdő Zrt. Bakonybéli Erdészet

8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 7.
Telefon: +36 88/595-100
Fax: +36 88/461-012
Németh Nikolett erdei iskolavezető
+36 30/268-9012
E-mail: kisbetyar@bakonyerdo.hu
NTAK regisztrációs szám: UD19013505

Térkép: 

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...