Balatonfüredi Erdészet

A Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészete legnagyobbrészt a Balaton-felvidék Zánka és Balatonfűzfő között fekvő lankás dombjain helyezkedik el. A csodálatos képet nyújtó karsztbokorerdők és a zömében cseres erdőtársulások méltán kedvelt célpontjai a pihenni vágyó turistáknak. Az Erdészet 5647 ha állami erdőt kezel, de emellett több magán-erdőgazdálkodó számára nyújt erdészeti szakirányítást a térségben. Az erdőterület – egy Balatonfüred környéki nagyobb tömböt leszámítva – apró, kis szigetszerű foltokból tevődik össze, mely a gazdálkodást nagyban megnehezíti. 
Az erdők fafajösszetételében a cser a domináns fafaj, emellett a kocsánytalantölgy, a molyhostölgy és a feketefenyő jellemző. Természetesen – kisebb területeken – egyéb fafajok is előfordulnak. Már a fafajösszetételből is látható, hogy erdeink nagy része gyenge termőhelyen áll.
A 2004-es üzemtervezés adatai szerint a védett területek aránya 30%. Az illetékes természetvédelmi hatósággal és a nemzeti park szakembereivel a kapcsolatunk szoros és konstruktív. Dörgicse községhatárában az Erdészet 3,6 ha-on termel zömében cser, tölgy és feketefenyő csemetéket. A saját igények kielégítésén túl szívesen állunk magánerdőgazdálkodók és egyéb vevők rendelkezésére is. Fő célunk, hogy hosszútávon biztosítsuk a tartamos erdőgazdálkodást a védelmi és közjóléti funkció megerősítésével. Az erdőfelújítást az arra alkalmas állományokban mindenhol természetes úton végezzük. A zömében cseres, kocsánytalantölgyes állományok felújítása jelenti az Erdészet fő feladatát. A felújítást egy, az utóbbi 10-15 évben kialakított – és az eddigi tapasztalatok alapján sikeresnek mondható – eljárás szerint végezzük. Az Erdészet eredményessége a természetes felújítások sikerén múlik, hiszen a fakitermelési lehetőségeknek a megjelent és megkötött újulat az alapja. A fakitermelés legnagyobb szeletét a fokozatos felújítóvágások bontó-, és végvágásai adják. Jelentős volumenűek az egészségügyi termelések. Ezeknek fele a feketefenyő pusztulása miatt válik szükségessé. Nagy problémát jelent a feketefenyő általános pusztulása. Fő feladatunk a mielőbbi, kíméletes technológiájú egészségügyi termelés elvégzése és a lomberdővé alakítás megkezdése és véghezvitele. A gyenge állományok a választékösszetételre is rányomják bélyegüket. A kitermelt faanyag több mint 75%-a csak tüzifának alkalmas.

Erdőterületeink kedvelt kirándulóhelyek. Sokezres tömeg kikapcsolódását szolgálja a balatonfüredi Koloska-völgy, melyben a mai napig folyamatos beruházások javítják az ide látogatók pihenési körülményeit. Az Erdészet – az Önkormányzatokkal karöltve – geológiai bemutatók, kerékpárutak számára bocsátja rendelkezésre területeit. Megszámlálhatatlan gyalogos és kerékpártúra kerül megrendezésre segítségünkkel és támogatásunkkal.
Fontos törekvésünk az ezirányú tevékenységünk további erősítése, hogy a társadalmi elvárásoknak jobban megfelelhessünk.

Elérhetőség:
Balatonfüredi Erdészet

8230 Balatonfüred, Táncsics Mihály u.19.
Tel.: +36 87/581-420
Fax: +36 87/343-031
E-mail: balatonfured@bakonyerdo.hu
Erdészet igazgató: Némethi Kálmán
mobil: +36 30/742-1887

Erdészeti térkép: 

Gazdálkodás, Érdekességek BalatonfüredenHírek

Társas vadászat a Balatonfüredi Erdészetnél 2019.01.11.
Balatonfüredi vadászati figyelemfelhívás

A Balatonfüredi Erdészet felhívja a kirándulók, túrázók figyelmét, hogy társas vadászat miatt január 11-én, pénteken az alábbi területek kerülnek lezárásra:

Társas vadászat a Balatonfüredi Erdészetnél 2019.01.08.
Balatonfüredi vadászati figyelemfelhívás

A Balatonfüredi Erdészet felhívja a kirándulók, túrázók figyelmét, hogy társas vadászat miatt január 8-án, kedden az alábbi területek kerülnek lezárásra:

Társas vadászat a Balatonfüredi Erdészetnél 2018.12.18.
Balatonfüredi vadászati figyelemfelhívás

A Balatonfüredi Erdészet felhívja a kirándulók, túrázók figyelmét, hogy társas vadászat miatt december 18, kedden az alábbi területek kerülnek lezárásra:

Társas vadászat a Balatonfüredi Erdészetnél 2018.12.13.
Balatonfüredi vadászati figyelemfelhívás

A Balatonfüredi Erdészet felhívja a kirándulók, túrázók figyelmét, hogy társas vadászat miatt december 13-án, csütörtökön az alábbi területek kerülnek lezárásra:

Oldalak

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...