Balatonfüredi Erdészet

A Bakonyerdő Zrt. Balatonfüredi Erdészete legnagyobbrészt a Balaton-felvidék Zánka és Balatonfűzfő között fekvő lankás dombjain helyezkedik el. A csodálatos képet nyújtó karsztbokorerdők és a zömében cseres erdőtársulások méltán kedvelt célpontjai a pihenni vágyó turistáknak. Az Erdészet 5647 ha állami erdőt kezel, de emellett több magán-erdőgazdálkodó számára nyújt erdészeti szakirányítást a térségben. Az erdőterület – egy Balatonfüred környéki nagyobb tömböt leszámítva – apró, kis szigetszerű foltokból tevődik össze, mely a gazdálkodást nagyban megnehezíti. 
Az erdők fafajösszetételében a cser a domináns fafaj, emellett a kocsánytalantölgy, a molyhostölgy és a feketefenyő jellemző. Természetesen – kisebb területeken – egyéb fafajok is előfordulnak. Már a fafajösszetételből is látható, hogy erdeink nagy része gyenge termőhelyen áll.
A 2004-es üzemtervezés adatai szerint a védett területek aránya 30%. Az illetékes természetvédelmi hatósággal és a nemzeti park szakembereivel a kapcsolatunk szoros és konstruktív. Dörgicse községhatárában az Erdészet 3,6 ha-on termel zömében cser, tölgy és feketefenyő csemetéket. A saját igények kielégítésén túl szívesen állunk magánerdőgazdálkodók és egyéb vevők rendelkezésére is. Fő célunk, hogy hosszútávon biztosítsuk a tartamos erdőgazdálkodást a védelmi és közjóléti funkció megerősítésével. Az erdőfelújítást az arra alkalmas állományokban mindenhol természetes úton végezzük. A zömében cseres, kocsánytalantölgyes állományok felújítása jelenti az Erdészet fő feladatát. A felújítást egy, az utóbbi 10-15 évben kialakított – és az eddigi tapasztalatok alapján sikeresnek mondható – eljárás szerint végezzük. Az Erdészet eredményessége a természetes felújítások sikerén múlik, hiszen a fakitermelési lehetőségeknek a megjelent és megkötött újulat az alapja. A fakitermelés legnagyobb szeletét a fokozatos felújítóvágások bontó-, és végvágásai adják. Jelentős volumenűek az egészségügyi termelések. Ezeknek fele a feketefenyő pusztulása miatt válik szükségessé. Nagy problémát jelent a feketefenyő általános pusztulása. Fő feladatunk a mielőbbi, kíméletes technológiájú egészségügyi termelés elvégzése és a lomberdővé alakítás megkezdése és véghezvitele. A gyenge állományok a választékösszetételre is rányomják bélyegüket. A kitermelt faanyag több mint 75%-a csak tüzifának alkalmas.

Erdőterületeink kedvelt kirándulóhelyek. Sokezres tömeg kikapcsolódását szolgálja a balatonfüredi Koloska-völgy, melyben a mai napig folyamatos beruházások javítják az ide látogatók pihenési körülményeit. Az Erdészet – az Önkormányzatokkal karöltve – geológiai bemutatók, kerékpárutak számára bocsátja rendelkezésre területeit. Megszámlálhatatlan gyalogos és kerékpártúra kerül megrendezésre segítségünkkel és támogatásunkkal.
Fontos törekvésünk az ezirányú tevékenységünk további erősítése, hogy a társadalmi elvárásoknak jobban megfelelhessünk.

Elérhetőség:
Balatonfüredi Erdészet

8230 Balatonfüred, Táncsics Mihály u.19.
Tel.: +36 87/581-420
Fax: +36 87/343-031
E-mail: balatonfured@bakonyerdo.hu
Erdészet igazgató: Szekrényes Tamás
mobil: +36 30/268-8933

Erdészeti térkép: 

Gazdálkodás, Érdekességek BalatonfüredenHírek

FIGYELEMFELHÍVÁS az elmúlt napok havazása miatt
FIGYELEMFELHÍVÁS a havazás miatt

Tisztelt Erdőlátogatók!

A Bakonyerdő Zrt. kezelésében lévő hegyvidéki erdőkben az elmúlt napok havazása koronatöréseket okozott,

KÖZLEMÉNY a tihanyi kilátóval kapcsolatban

A Bakonyerdő Zrt. a tihanyi Őrtorony kilátó helyzetével kapcsolatban az alábbi közleményt adja ki:

Mától tilos az erdőkben tűzet gyújtani
Mától tilos az erdőkben tűzet gyújtani

A földművelésügyi miniszter 2017. március 3-án átmeneti időre, általános tűzgyújtási tilalmat rendelt el az erdőkben.

Oldalak

ERDŐLÁTOGATÁSI KORLÁTOZÁS
Csak kijelölt turista utak használata

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...