Jurtatábor a Balaton-felvidéken

Jurtatábor a Balaton-felvidéken

Jurtatábor fejlesztés a Balaton-felvidéki vándortábor útvonalon

Egy kis Bakony, egy kis Balaton. Az Országos Kerékpáros Vándortábor program lelkes résztvevői hétnapos, 216 km-t felölelő kerékpártúra során felfedezik az északi part elbűvölő dombvidékét, és az időjárástól függően, akár többször is lubickolhatnak a Balatonban. Bejárják a különleges hangulatú Káli-medencét, megcsodálják a kőtengereket, és szép panorámával tárul eléjük a Balaton. A Balaton-felvidéki Nemzeti Park tájain, a Keszthelyi-hegységben és a tó partján sok érdekes, értékes és élménydús hely várja a túrázókat, akik nap végén a szálláshelyre visszatérve készülhetnek a másnapi kalandra.

A Keszthelyi-hegységben található Festetics Imre Élményközpont is egy célpont, mely tartalmas időtöltést és két éjszakára szállást biztosít a Bringás vándorok számára. Az elmúlt év tapasztalatai arra inspirálták Erdőgazdaságunkat, hogy a táborhely fejlesztésével, jurták telepítésével egy élményszerű, tájba és környezetbe illő, a hely jellegéhez és szellemiségéhez is igazodó megoldást találjon a táborozók kényelmének mind teljesebb kiszolgálására.

A szálláshely fejlesztés megvalósítására a Téry Ödön Nemzeti Turistaház-fejlesztési Program keretében, az Aktív-és Ökoturisztikai Fejlesztési Központ Nonprofit Korlátolt Felelősségű Társaság - a Miniszterelnöki Kabinetiroda felhatalmazása alapján - a Bakonyerdő Zrt. részére 13 000 000 Ft költségvetési támogatást biztosított.

A Festetics Imre Élményközpont udvarán a három évszakos használatú jurtatáborban hat darab, 6 m átmérőjű, dupla hőszigeteléssel készült, „ATILLA” típusú jurta került telepítésre. A jurta sátrak elsősorban alvási funkcióra készültek, sátranként hat-hat férőhellyel, melyekbe egy-egy fa anyagú bejárati ajtó és egy-egy előregyártott, hőszigetelt ablak került beépítésre. A kötélzet természetes kender. A sátrak homlokzati felületeit és a tetőt is halványszürke poliészter ponyva takarja. A jurta sátrakban egy-egy lámpatest és két-két konnektor működését az Élményközpont elektromos rendszerére való csatlakozás biztosítja.

Az Élményközpont oktatási-nevelési célokat szolgáló tevékenysége a szálláshellyel bővülve, további

lehetőséget biztosít a környezeti nevelést segítő, bentlakásos programok megvalósulásához.

A jövőbeni tervek között szerepel, hogy kerékpáros, gyalogos turisták számára az elkövetkezendő években szálláshelyként is szolgálhassanak az elkészült jurták.

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...