Egy hektáros Emlékerdő

Egy hektáros Emlékerdő

A Bakonyerdő Zrt. egy hektáros „Emlékerdőt” hozott létre a 2021-es

„Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás

jegyében, melynek ünnepélyes átadására 2020. október 9.-én került sor a Farkasgyepűi Erdészet területén, Csehbánya község szomszédságában.

„Az emberi nemnek hivatása nem rontás, pusztítás, megsemmisítés, hanem hogy munkálkodjon, alkosson, teremtsen” - idézettel kezdte köszöntő beszédét a Bakonyerdő Zrt. vezérigazgatója Varga László.

Beszédében kiemelte, irigyelheti a világ azokat az erdészeket, vadászokat, akik az évszakonként változó erdei környezetben figyelhetik meg annak lakóit. Megismerhetik és csodálhatják azt a bonyolult életközösséget és kapcsolatrendszert, amit a természet önmaga számára szabályként megteremtett. A Kárpát-medence a Föld egyik legváltozatosabb növény- és állatvilággal megáldott tája. A magyar erdők szintén párjukat ritkítják világszerte. A magyar erdőkben kiemelkedően jó genetikai adottságú vadállomány él, a nemzetközi listák előkelő helyein igen sok magyarországi trófea szerepelt és szerepel. Aki járt már a magyar erdőkben, sosem felejti el az élményt akkor sem, ha nem vadászik, hanem csak kirándul.

A feszített dróttal körbekerített „Emlékerdő” faállományát főként kocsánytalantölgy és kocsányos tölgy fafajok alkotják, elegy fafajként közéjük mezei szil, hegyi juhar, barkóca berkenye, vadkörte, vadalma társul. Több, mint 11.000 db csemete elültetésekor, őshonos elegyes állomány létrehozására törekedtünk. Építkezve a természetes folyamatokra, ezzel megsegítve a már önerdősült részeket döntöttünk az érintett területek kiválasztása mellett -mondta el a Bakonyerdő Zrt. vezetője.

Néhány évtized múlva

magas fái árnyékot, friss levegőt, nyugalmat biztosítanak a pihenni és kikapcsolódni vágyó erdőjáróknak. Sűrűi, menedéket, termései táplálékot biztosítanak az erdő lakói számára. De amellett, hogy az erdő a földi élet számára nélkülözhetetlen környezeti rendszer, az emberi társadalmak számára igen fontos természeti erőforrás is.

Az átadó ünnepségen beszédet mondott Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő asszony, aki elmondta, hogy a kormány abban hisz, hogy a környezet védelme, a természet megóvása olyan feladat, amelynek csak akkor tudunk megfelelni, ha cselekszünk is, és nem csak beszélünk róla. Ezért fogadták el februárban azt a klíma- és természetvédelmi akciótervet, amelynek számos olyan pontja van, ami már zajlik. Ilyen például az Országfásítási program, amibe nagyon jól illeszkedik a mai emlékerdő-átadás is. Vállalták azt is, hogy minden újszülött gyermek után 10 fát elültetnek, és még számos más módon is igyekeznek tettekkel fellépni a tisztább jövő, a zöldebb környezet érdekében. Az éghajlatváltozás kihívásait komolyan kell vennünk, ezért a kormány is kiemelt feladatának tartja az erdősítést, az erdők és élőviláguk megóvását.

Bors Richárd, az Egy a Természettel Nonprofit Kft szakmai igazgatója kiemelte, hogy Magyarország elkötelezett abban, hogy az erdészszakma értékeit, ambícióit és sikereit is bemutassa a Vadászati és Természeti Világkiállításon, amelyet 2021. szeptember 25. és október 14. között rendeznek a budapesti Hungexpo területén. Hangsúlyozta, a jövő évben megrendezésre kerülő világkiállítás sikerének kulcsa a valós megoldásokat felmutató szakmaiság. Ennek erősítését szolgálja majd számos nemzetközi konferencia is, többek közt az a magyar kezdeményezésű szakmai seregszemle, amely napjaink legaktuálisabb vadgazdálkodási kérdéseire keres majd válaszokat.

Takács Szabolcs kormánymegbízott kiemelte, hogy szerencsésnek mondhatja magát, amiért itt élhet az erdők közelségében. Az ország legszebb megyéjében könnyű természet kedvelőnek lenni, mert a mindennapjainkat vagy a Bakony, vagy a Balaton bűvöletében tölthetjük, de ennek az indíttatásnak belülről kell jönnie.

A köszöntőket követően kürtszólam kíséretében az emléktábla leleplezésére került sor, majd Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő asszony és Bors Richárd szakmai igazgató, illetve Takács Szabolcs kormánymegbízott és Varga László vezérigazgató

jelképesen elültettek egy-egy kocsánytalantölgy-csemetét az emléktábla közelében.

Az egyhektáros emlékerdők létrehozásával 22 állami erdőgazdaság állít emléket az 1971-es vadászati világkiállításnak és üdvözli a 2021-es „Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítást. Az emlékerdőket 23 ezer kilogramm magvetésből és közel 180 ezer facsemetéből létesítik az erdőgazdaságok.

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...