Országos Kéktúra rekonstrukció

Országos Kéktúra rekonstrukció

Az OKK Közép-dunántúli régió Balatoni Kiemelt Üdülőkörzetét érintő gyalogos túranyomvonala teljeskörűen helyreállításra került a „Az Országos Kékkör (OK) Közép-Dunántúli BKÜ Régiót érintő nyomvonalának és attrakcióinak multifunkciós fejlesztése, a túraútvonalak téradat alapú nyilvántartási és fenntartási rendszerének kialakítása a kapcsolódó szolgáltatások fejlesztése” c. KDOP-2.1.1/D-12-2012-0042 jelű pályázati projekt keretein belül. A 2013. 03. 01-jétől tartó beruházáson elnyert támogatási összeg 66 141 534 Ft volt, melyhez ezen felül a projekt önrészeként a Bakonyerdő Zrt. 8,5 millió Forintot biztosított.

A projekt elsődleges célja a régió turisztikai vonzerejének növelése komplex ökoturisztikai fejlesztési projekt keretén belül, gyalogos útvonalfejlesztések, turisztikai kerékpáros infrastruktúra létrehozásával és turisztikai szolgáltatások fejlesztése az érintett beavatkozási területeken. Ezáltal növekedhet a látogatók száma, majd másodlagos hatásként nőhet a vendégéjszakák száma a térségben.

A projekt keretein belül közel százhúsz millió Forintból megújultak az erdei pihenőhelyek, -utak, valamint turistaházak is, valamint több kilátópont is felújításra került. Az elkészült kilátókról megtekinthető lesz a Szigliget, a Badacsony, Köveskál és a Kőrishegy panorámája. Megújult a csehbányai Malasics ház és az ugodi Hubertlaki ház is, melyek turistaházként fognak funkcionálni. Az erdőgazdaság által vagyonkezelt területeken 23 km útszakasz rekonstrukcióját végeztük el. Az útvonal mentén a már meglévő pihenőhelyeken túl, újakat is építettünk. A tervben szerepelt továbbá kerékpáros útvonalak kijelölése is, mintegy 9 km-es útszakaszon.

A projekt megvalósítására egy Konzorcium alakult, melyben szakmai tapasztalataink és a közjóléti elkötelezettségünk alapján konzorciumi tagként vettünk részt, partnereink a Magyar Természetjáró Szövetség, mint Konzorciumvezető, a Sport Suli Közhasznú Egyesület, valamint a Veszprém Megyei Természetbarát Szövetség voltak.

A 2014. október 6-án átadott Hubertlaki Turistaház egykoron Esterházy gróf erdőbirtokos emeletes vadászkastélya volt. A Bakony rengetegében, festői környezetben található a turistaház. Az összesen 18 fő befogadására alkalmas szállóépületben négy szoba található. A szobák mindegyike külön-külön fűthető. A patinás kulcsosház vizesblokkal ellátott. A különálló épületben kapott helyet az önellátásra berendezett konyha, mely nagy társalgójával remek helyszíne a társasági életnek. A házak környezetében a pad-asztal garnitúrák is megújultak.

Erdészeti úton, Huszárokelőpusztát elhagyva is elérhetjük a Hubertlaki Turistaházat. A Hubertlaki Tanösvény egyik állomáspontjaként is felkereshetjük és megismerkedhetünk a hajdani vadászkastély múltjával. Onnan nem messze található a mesterségesen létrehozott, Bakonyi Gyilkos-tóként emlegetett tó, melynek víztükrét a kiálló facsonkok szakítják meg, így nyújtva különleges látványt a látogatóknak.

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...