Medvehagyma-szezon

Medvehagyma-szezon

Hamarosan kibújnak a Bakonyerdő Zrt. erdeiben a jellegzetes illatú medvehagyma (Allium ursinum) levelei. A gyógynövényként is ismert növényt az utóbbi időben sokakat vonz az erdőbe.

A medvehagyma gyűjtése nem tilos, azonban bizonyos feltételekhez kötött:

  • a 2009. évi, az erdőről, az erdő védelméről és az erdőgazdálkodásról szóló XXXVII. törvény értelmében az állami erdőkben mindenki csak saját szükségleteinek megfelelő mennyiségű gombát, gyógynövényt – így medvehagyma-levelet is – szedhet külön engedély nélkül. Ez a mennyiség 2 kg/fő/nap.
  • a védett természeti területen (pl. természetvédelmi terület, tájvédelmi körzet, nemzeti park) bármilyen kis mennyiségben is, csak az illetékes természetvédelmi hatóság (Közép-, Nyugat-, és Észak-dunántúli Természetvédelmi és Környezetvédelmi Felügyelőség) és az erdőgazdálkodó külön engedélyével szedhető. Az engedélyek beszerzése a gyűjtő feladata.
  • a Bakonyerdő Zrt. által kezelt erdőterületekre az engedélyt társaságunk központjában lehet megvásárolni (8500 Pápa, Jókai M. u. 46., +36-89/513-100)
  • a szükséges engedélyek hiányában a törvényes eszközökkel lépünk fel a szabálytalankodók ellen.

A szükséges engedélyekkel felvértezve már csak arra kell ügyelni, hogy a nagyon hasonló gyöngyvirág- vagy az őszi kikerics leveleivel ne keverjük össze, ugyanis mindkettő mérgező. A medvehagymát legkönnyebben erős fokhagyma illatáról ismerhetjük fel.

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...