Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola

Bakonyi Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola

Férőhelyek száma:
Szálláshelyünk összesen 36 fő befogadására képes. 2 db 4 fős, 4 db 5 fős és 1 db 8 fős (pótágyazható) szobával, a szobákhoz csatlakozó fürdőszobával, közösen használható felújított, jól felszerelt konyhával, étkezési lehetőséggel, előre egyeztetett időpont alapján állnak az idelátogatók rendelkezésére.

Nyitva tartás: Erdei iskolánk a négy évszakot átölelve, egész évben várja a kalandra, nyugalomra, tiszta levegőre, a természet szépségeire és különleges élményekre vágyó látogatóit.

Szolgáltatás:
A Dunántúl egyik legszebb, természeti és kultúrtörténeti értékekben gazdag vidéke a Bakony térsége. A hegység lábánál húzódó, a hajdani betyárok búvóhelyeként elhíresült Gerence-patak völgyében fekvő Huszárokelőpuszta ad otthont a környezettudatos gondolkodást és magatartást célzó, élményekben gazdag, tapasztalatszerzésen alapuló foglalkozások, túrák, kirándulások számára alkalmas Erdei iskolának.
Az erdei iskola jól kiépített infrastruktúrát biztosít az ott zajló nevelési és oktatási munkához.
A szállóépületen belül tanterem ad helyet számos vizsgálódó eszköznek, mint pl. távcső, mikroszkópok, szakkönyvek, nagyítók, bogárvizsgáló eszközök, oktatótablók, stb.
Az épületet rejtő 4 hektáros gondozott parkban elhelyezett madárodúk segítségével megfigyelhetjük a park madarainak költési szokásait, nyomon követhetjük fiókáik fejlődését. A felállított meteorológiai állomás adatai alapján nyomon követhetjük az időjárás változásait. A kialakított sportpálya, szalonnasütő, kültéri játszótér a szabadidő aktív eltöltését szolgálják.
A tanulók és a szervezett csoportok a programok, túrák, kirándulások során, tantermet, eszközöket, jól képzett szakvezetést igényelhetnek. Kísérő szakemberrel barangolhatnak a környék erdeiben, és saját maguk fedezhetik fel a természet szépségeit, a környék látnivalóit.
 

Programok:
Az erdő, a mező, a park, a patakok, a Bakonyi „gyilkos-tó” környezeti adottságaira épülő programok, a Hubertlaki tanösvény, turistautak, erdei ösvények, képzett szakemberek növelik az oktatás, az itt eltöltött idő színvonalát. A rendelkezésre álló vizsgálódó, megfigyelő eszközök segítségével, a gyermekek a szabadban kísérletezhetnek, közelebbről megvizsgálhatják a környezetük élő és élettelen alkotóit.
Igény szerint, szervezett kirándulások során ismerkedhetnek a környék állat és növényvilágával, felkereshetik a helyi látnivalókat (Pl.: bakonyi „Gyilkos-tó”, Odvaskő-i barlang, Kőris-hegyi kilátó, Forrasztókői egzótakert, Gerence-völgyi kirándulóerdő, Pannon Csillagda, Bakonyi Erdők Háza…stb.). Esténként vadlesen, éjszakai túrán, bátorságpróbán kipróbálhatják merészségüket. Helybeli szakavatott mesterek bevonásával gyakorolhatják az ősi kismesterségeket, ilyen, pl. a nemezelés, kenyérsütés, szövés-fonás, fafaragás, csuhézás.
Lehetőség nyílik kisvonattal történő utazás során felkeresni a Bakonybél környéki erdők számos látnivalóját. Kiemelve néhányat, mint pl. a Kőris-hegyi kilátó, amelyről tiszta időben gyönyörű panoráma nyílik a Kisalföldre, Balaton-felvidékre, az Alpokaljára és a Vértes vonulataira, az Odvas-kő barlangot, ahol a sziklák tetejére felmászva csodálatos látvány tárul elénk, a Bakony erdővel borított hegyeivel. A Bakonyi „gyilkos-tóként” emlegetett kis mesterséges tavacska víztükrét, meg-megszakítják a tóból kiálló fák csonkjai, amelynek környékén gőtéket és más ritka kétéltűeket figyelhetünk meg.
Szervezett gyalogos túrák során bemutatjuk a Bakonyerdő rengetegeinek természeti és kultúrtörténeti nevezetességeit.

Hubertlaki tanösvény:
A kialakítás alatt álló tanösvény 8 km-es útja során sok élmény, számtalan ismeretanyag várja a látogatót. Az itt tenyésző fák történetéről, a fák alkotta erdők kezeléséről, az erdőben élő állatok, még a hangyaboly életéről is új ismereteket szerezhetnek mindazok, akik csendesen, figyelmesen végigsétálnak a kijelölt ösvényen.
A megvalósításig, időpont egyeztetést követően, szakember vezetésével, egész évben járható a tanösvény útvonala.

 

Megközelíthetőség:
Iskolánk Veszprém megyében, a Magas-Bakony lábánál, a Gerence-patak völgyében Bakonybéltől, mintegy 9 km-re található, Ugod-Huszárokelőpusztán.

  1. Pápáról, Zirc irányába indulva, Nagygyimóton áthaladva, majd jobbra fordulva Bében át, Bakonybél irányába
  2. 82 sz. főútról Győr irányából, Zircen jobbra fordulva, Bakonybél irányába
  3. 82 sz. főútról Veszprémből Győr irányába haladva, Zircen balra fordulva, Bakonybél irányába
  4. 8-as számú főútról Márkó, Hárskút, Pénzesgyőr irányából, Bakonybélen keresztül
  5. 83-as főúton Farkasgyepűnél lekanyarodva a térkép által jelzett, erdészeti feltáró úton (külön engedéllyel)

 A park bejáratánál buszmegálló található, amely része a Budapest-Pápa közútvonalnak is.


Kisbetyár Erdészeti Erdei Iskola - FlyerElérhetőség:

Cím: Bakonyerdő Zrt.; Bakonybéli Erdészet

8427 Bakonybél, Szent Gellért tér 7.
Elérhetőség: Fenti levelezési címen.

Telefon: 06/88-595-100
Fax: 06/88-461-012
Németh Nikolett erdei iskolavezető
+36 30/268-9012
E-mail: kisbetyar@bakonyerdo.hu
NTAK regisztrációs szám: UD19013505

Képek:

Térkép: 

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...