Erdősítés a termőföldek védelmében

Erdősítés a termőföldek védelmében

A magyar agráriumban egyre nagyobb szerepe van az erdőknek, amik az ország termőterületének egynegyedét borítják.

Hazánk az elmúlt 100 évben közel megduplázta erdőterületét.

A rendszerváltozás óta az erdőtelepítésekben kiemelkedő szerep jutott a gazdatársadalomnak, és az ő munkájukat segítő magánerdészeteknek, akik mintegy 200 ezer hektár új erdőt hoztak létre.

Az Agrárminisztérium célja, hogy az erdőgazdálkodás reális alternatívát jelentsen a gazdálkodók számára. Különösen fontos ez azokon a gyengébb minőségű területeken, ahol alacsony a mezőgazdasági termelés jövedelmezősége. Az erdőtelepítésekre elérhető támogatások lehetőséget nyújtanak a gazdáknak, hogy a fásítások végrehajtásával a klímaváltozás hatásait mérséklő, a birtok szükségleteinek megfelelő mennyiségű fát is termelő, változatos agrár környezetet hozzanak létre és tartsanak fenn.

Minden egyes fa elültetése felelősség. A fás szárú kultúrák az agráriumon belül megszokottnál sokkal hosszabb időtávra történő tervezést tesznek szükségessé. Azonban értékálló befektetést is jelent az erdőtelepítés, hiszen a munka eredményeit a következő generációk is élvezni fogják.
Ahhoz, hogy a változó környezeti viszonyok között minőségi erdőket hozzunk létre, komoly szaktudás szükséges. Az erdészeti szolgáltatást kínáló vállalkozások mellett ennek a tudásnak a megszerzését segíti az alábbiakban letölthető kiadvány is, ami elsősorban a magyar gazdák számára foglalja össze az erdők létesítésével kapcsolatos legfontosabb tudnivalókat.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara további kiadványai

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...