Animációs tananyagsegédlet

Animációs tananyagsegédlet

Újabb fejezetekkel bővült a fásításokról szóló animációs tananyagsegédlet

Két résszel bővült, s így már tizenkét kisfilmből áll az az animációs tananyag sorozat, amit az Agrárminisztérium támogatásával az erdészeti technikumok és szakképző iskolák tanulói számára készített az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítvány. A sorozat az erdősítés témakörében jelent online elérhető segédletet. A videók szabadon megtekinthetők az Országos Erdészeti Egyesület YouTube-csatornáján.

Az Országfásítási Programhoz kapcsolódva az online oktatást támogató néhány perces animációk az erdészeti szakmai tananyag erdősítésekkel kapcsolatos fejezeteihez nyújtanak hasznos kiegészítést. A 11. kisfilm a fásítás és a mezővédő erdősávok fogalmát magyarázza el, bemutatja ezek célját – ami az ember természetes vagy mesterséges környezetének védelme –, illetve taglalja telepítésük szempontjait is, kezdve az optimális szerkezet kialakításától, a megfelelő fafajok kiválasztásáig.

A 12. fejezet a faültetvények témakörét dolgozza fel, így a kisfilmben szó esik arról, hogy ezeket a jó minőségű faanyag nagy tömegű termelésén túl magtermesztési és kutatási célból is létesíthetik. Kiderül az is, mit jelent az energiaerdő fogalma, mi is az a plantázs, s mi történik a kísérleti ültetvényeken.

Az Ásotthalmi Bedő Albert Alapítványt 1997-ben azzal a céllal hozták létre, hogy támogassa az Alföldi ASzC Bedő Albert Erdészeti Technikum, Szakképző Iskola és Kollégiumban folyó oktató munkát. Ennek egyik módja az animációs tananyagsegédlet elkészítése, illetve annak folyamatos bővítése. A ma már több, mint egy éve tartó járványhelyzetben különösen fontos az előrelépés a tananyag digitalizáció területén is, mivel nehéz a gyakorlati oktatás megvalósítása. Ezért született meg a tananyag-animációs sorozat, ami a szakképzésben tanuló diákok mellett a magánerdő-tulajdonosok és az erdőtelepítésekre pályázó önkormányzatok számára is hasznos segítség lehet az erdőben folyó munkák folyamatának megismerésére.

Az Agrárminisztérium támogatásával készült korszerű tananyag-segédlet bárki számára szabadon elérhető az Országos Erdészeti Egyesület Youtube csatornáján, valamint az iskola Facebook oldalán.

Média: 

Erdősítés 11. - Fásítások és mezővédő erdősávok
Erdősítés 12. - Faültetvények

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...