A Bakonyerdő Zrt. működési területe, feladata, tevékenységi köre

A Bakonyerdő Zrt. működési területe, feladata, tevékenységi köre

A Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zártkörűen Működő Részvénytársaság a Balaton-felvidék és a Magas-Bakony erdeinek kezelője, az állami tulajdonú erdővagyonból több, mint 62 ezer hektáron gazdálkodik. A részvénytársaság erdőterületének döntő többsége Veszprém megyében, kisebb részben Zala megyében és Győr-Moson-Sopron megyében található.

A Magyar Állam, mint az erdők tulajdonosa elvárja a részvénytársaságtól, hogy a kezelésébe adott erdőterületen megvalósítsa a természetközeli, tartamos és fenntartható erdőgazdálkodást, a természetvédelmi oltalom alatt lévő területek szakszerű kezelését, biztosítsa a magánszféra hatékonyságával vetekedő gazdálkodási tevékenységet, és maradéktalanul feleljen meg az egyre markánsabban megjelenő össztársadalmi igénynek – az erdők közjóléti és közcélú feladatainak – kielégítésében.

A társaság feladata, hogy az állami tulajdon általa kezelt eszközeit – kiemelten az erdővagyont – az anyagi és szellemi erőforrásokat rendeltetésüknek megfelelően használja fel, hatékonyan működtesse és gyarapítsa.

A társaság tevékenységi köre

A társaság három legfontosabb üzletága: az erdőgazdálkodás, vadgazdálkodás, fafeldolgozás, melyek vertikálisan és horizontálisan is egymásra épülnek.

A társaság szervezeti felépítése

A Bakonyerdő Zrt. egyik fő erőssége a régóta kialakult szervezeti forma, amelynek keretében kiválóan ki lehet használni a lokális lehetőségeket.

Társaságunk gazdálkodási területén jelenleg nyolc hagyományos szervezetben dolgozó erdészet működik a következő székhelyekkel: Keszthely, Monostorapáti, Balatonfüred, Bakonybél, Bakonyszentlászló, Devecser, Farkasgyepű, Pápa. Az erdészetek területileg elkülönült illetékességű egységek, alapfeladatuk az erdőgazdálkodás és a vadgazdálkodás. Az erdei iskolák, alkotóházak, a pihenőhely-hálózat, az erdei tanösvények, kilátók, és tornapályák is az erdészetek üzemeltetése alá tartoznak.

A Bakonyerdő Zrt. két fafeldolgozó üzemet működtet: Magyarország legkorszerűbb parkettagyárát Zalahalápon, és az ország egyik legnagyobb fűrészáru gyárát Franciavágáson.

A Bakonyerdő Zrt, mint jogi személy működéséből és felelősségéből következően a hozzátartozó egységek önállósága széleskörű, de szükségszerűen korlátozott.

Az erdészetek és a gyárak a Bakonyerdő Zrt. önálló termelési és gazdálkodási szervezetei, jogi önállóság nélkül.

Koronavírus miatti intézkedések,
Pénztári nyitvatartás

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...