„Balaton madártávlatból”

„Balaton madártávlatból”

Kilátók és kilátópontok hálózatbakapcsolása

A Magyar Turisztikai Ügynökség konzorciumvezetésével 589,05 millió forintos fejlesztés valósul meg a Balaton turisztikai térségben a Turisztikailag frekventált térségek integrált termék-és szolgáltatás fejlesztése GINOP-7.1.9-17 Felhívás keretében. A programnak köszönhetően egy olyan aktív-és ökoturisztikai termék jön létre, amely erősíti a desztináció családbarát és négyévszakos jellegét. A fejlesztésben részt vesz a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványon (MTSZA) kívül Fonyód Város Önkormányzata, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt., a Balatonföldvári Kulturális Szolgáltató és Fenntartó Közhasznú Nkft., illetve a SEFAG Erdészeti és Faipari Zrt.

A projekt fő adatai

Projekt azonosító száma: 

GINOP-7.1.9-17-2018-00016

Kedvezményezett neve: 

Konzorciumvezető: Magyar Turisztikai Ügynökség Zrt. A fejlesztésben részt vesz a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítványon (MTSZA) kívül Fonyód Város Önkormányzata, a Bakonyerdő Erdészeti és Faipari Zrt., a Balatonföldvári Kulturális Szolgáltató és Fennta

Projekt címe: 

„Balaton madártávlatból” Kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása

Szerződött támogatás összege: 

589047 Ft

Támogatás mértéke (%-ban): 

100%

Projekt tervezett befejezési dátuma: 

2022.05.31

A Széchenyi 2020 program keretében megvalósuló projekt a Balaton turisztikai térségben található kilátókat, kilátópontokat kapcsolja össze. A fejlesztés eredményeként a pontszerű vonzerőket egységes termékként hálózatba szervezve olyan turisztikai termék jön létre, amely oldja a területi koncentrációt és csökkenti a térségre jellemző szezonalitást.

A Bakonyerdő Zrt. szakmai tevékenysége során fontos feladatának tekinti, az ember és a környezet harmóniájának megteremtését, fenntartását. Célunk, hogy az erdeinkbe érkező természetjárók, turisták elégedettek legyenek létesítményeink nyújtotta szolgáltatásokkal, támogassuk és biztosítsuk számukra a kulturált és tartalmas kikapcsolódás, időtöltés, ismeretszerzés lehetőségét. A kiránduló erdők, az erdei kiránduló- és pihenőhelyek, erdészeti erdei iskolák, tanösvények, kilátók, látogató- és bemutatóhelyek létrehozásával és működtetésével teremthetjük meg az erdőjárók számára. Erdőgazdaságunk kiemelt feladatai az erdőterületek fenntartása, az erdei ökoturisztikai infrastruktúra fejlesztése, majd a létesítmények és az infrastruktúra-hálózat fenntartása és működtetése.

Erdei ökoturisztikai létesítmények fejlesztése céljából a Bakonyerdő Zrt. a GINOP-7.1.9-17-2018-00016 „Balaton madártávlatból, kilátók és kilátópontok hálózatba kapcsolása” c. pályázatban konzorciumi tagként vesz részt. A támogatási összeg 21.465.262 Ft.

A pályázat keretében a szigligeti Óvár kilátó felújítását – főként tartószerkezeti hibák javítása, pótlása – favédő lazúr festékkel történő festését, a kilátóhoz vezető lépcsőkorlát felújítását, pótlását, festését, valamint gyerekbarát játékelemekkel történő bővítését, erdeibútor-garnitúra kihelyezését végeztük el. A tanösvényi játékok telepítése több elemmel valósult meg. Ezek a teljesség igénye nélkül: interaktív táblák, panorámaforgatók, távcsővel rendelkező madárfészek keresők, erdei fotófal.

A Keszthelyi-hegységben Balatongyörökön, a Batsányi kilátót és a Szerelemdombot kötöttük össze „meseösvénnyel”, melyben többfajta tanösvényi játékelem került elhelyezésre. Úgy mint panorámaforgató, madárszárnyfesztáv minták interaktív elemekkel, erdei fotófal, forgatós oszlop.

Négy kilátóba látogatószámláló elhelyezése volt tervezett. A látogatószámlálókat a Festetics, a Batsányi, a Szigligeti Óvár és a tihanyi Őrtorony kilátóba 2019 novemberében beépítettük.

2021-ben kezdeményeztük a Támogatási szerződés módosítását új projektelem beemelése céljából. Ennek megfelelően a gyenesdiási Festetics kilátó statikai megerősítését is elvégezzük a támogatásból.

A projekt várható befejezése 2022. május 31. Az átfogó turisztikai programot a konzorciumvezető fogja össze, aki turisztikai szakértőt is biztosít a térségben a projekt fenntartásának végéig. A fejlesztés révén olyan aktív-és ökoturisztikai termék jön létre, amely hozzájárul a meglévő szálláshelyek főszezonon kívüli jobb kihasználásához, illetve új kínálati elemként az átlagos tartózkodási idő meghosszabbításához, magasabb látogatószám eléréséhez és a desztináció családbarát jellegének erősítéséhez.

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...