1000 kötet, 200 ezer oldal közkincs

1000 kötet, 200 ezer oldal közkincs

Mérföldkőhöz érkezett az Országos Erdészeti Egyesület Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtárának digitalizálása

Az Agrárminisztérium támogatásával 2017-ben indult program keretében immáron 1000 kötet, 200 000 oldal szakirodalom érhető el digitális formában a könyvtár keresőfelületén.

Az idén 155 éves Országos Erdészeti Egyesülettel egyidős erdészeti szakkönyvtár meghatározó – az országban a második legnagyobb – gyűjteménye az erdészeti szakirodalomnak. Az Országos Erdészeti Egyesület által 1990-ben létrehozott Wagner Károly Alapítvány fő célja az egyesületi könyvtár fenntartása, üzemeltetése a könyvtári állomány gyarapításával, technikai eszközök beszerzésével.

Annak érdekében, hogy a több mint 100 év alatt összegyűlt, mára több mint 22 ezer kötetet tartalmazó állomány legértékesebb – zömmel magyar nyelvű – dokumentumai a nagyközönség számára ingyenesen hozzáférhetővé váljanak, az Országos Erdészeti Egyesület 2017 őszén, az Agrárminisztérium, valamint a Wagner Károly Alapítvány támogatásával megkezdte a Wagner Károly Digitális Erdészeti Szakkönyvtár felépítését. A digitalizálási programban az indulástól mostanáig ezer nyomtatott kiadvány – könyv és folyóirat – elektronikus változata készült el. Ezek közül kiemelendők Bedő Albert, Kaán Károly, Fekete Lajos és Vadas Jenő művei, a periodikák közül az Erdészeti Zsebnaptár teljes sorozata, a Mittheilungen des Ungarischen Forstvereines évfolyamai, az Erdészeti Kísérletek, valamint a 19. század végi, 20. század eleji, rövidebb ideig megjelent erdészeti témájú szaklapok.

A hazai és nemzetközi könyvtári gyakorlatban már ismert és széleskörűen használt szoftverre alapuló szolgáltatás egyaránt elérhetővé teszi az ún. egymezős és az összetett keresési lehetőségeket, oly módon, hogy a keresést teljes szövegben biztosítja, valamint azt is, hogy az erdészeti digitális könyvtár nemzetközi aggregátor szolgáltatásokhoz is kapcsolódhasson a jövőben.

Média: 

HU A Wagner Károly Erdészeti Szakkönyvtár digitalizálási programja - 2021 /OEE/

Kategória: 

Címkék: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...