„Újszülöttek erdejének” faültetése

„Újszülöttek erdejének” faültetése

Győr-Moson-Sopron vármegyében 2022-ben több, mint 4500 újszülött látta meg a napvilágot, így a Bakonyerdő Zrt. az „Újszülöttek Erdeje” Program keretében 5,8 hektár erdőtelepítés kivitelezési munkáit végezte el az elmúlt hónapokban Fenyőfő térségében.

Az Agrárminisztérium együttműködésével 2020-ban indult el ez program, aminek keretében a Klíma- és Természetvédelmi Akciótervben tett vállalás szerint 2030-ig minden

Magyarországon született gyermek után tíz, de legalább évi egymillió fát ültetnek el.

Ez 2020 őszétől, tíz éven keresztül – minden évben – országosan mintegy 150 hektár új erdő létrehozását jelenti.

Varga László vezérigazgató elmondta, a Bakonyerdő Zrt. a program elindulása óta Veszprém vármegyében minden évben, és most Győr-Moson-Sopron vármegyében is vállalata az újszülöttek erdejének telepítését. A 8 focipályányi területen őshonos fafajokat: szürke nyarat, erdeifenyőt ültettünk, de a változatos erdőkép, az elegyesség és a biológiai diverzitás érdekében egyéb fafajokkal: szillel, vadkörtével, bibircses nyírrel elegyítettük az állományt. Az ökológiai szempontból is fontos erdőszegélyek kialakítása is megtörtént, melyet kökény, fagyal és veresgyűrűs som képez. Kiemelte, hogy Erdőgazdaság az elmúlt 14 évben közel 266 hektárnyi új erdőt kialakítását végezte el, ezzel is mérsékelve a klímaváltozás okozta negatív folyamatokat; egyben hozzájárul azon kitűzött cél eléréséhez, hogy 2030-ra az ország fával borított területe elérje a 27%-ot. Minél több fát ültetünk, és dolgozunk fel, annál több szén-dioxidot kötünk meg, és annál többet teszünk környezetünk megóvásáért.

Az Energiaügyi Minisztérium (EM) miniszterhelyettese Dr. Koncz Zsófia államtitkár asszony kiemelte, hogy az „Újszülöttek Erdeje” Programot az Agrárminisztérium irányításával az Erdészeti Társaságok valósítják meg országszerte, és ezt a klímapolitikai célok elérése érdekében az Energiaügyi Minisztérium évente kétmilliárd forinttal támogatja. Az államtitkár beszélt arról is, hogy az elmúlt időszakban a gazdaság úgy tudott növekedni idehaza, hogy közben a károsanyag-kibocsátás az 1990-es bázisévhez képest 37 százalékkal csökkent.

Zambó Péter erdőkért és földügyekért felelős államtitkár kihangsúlyozta, hogy a trianoni békediktátum után az ország erdősültsége 11 százalékra csökkent. A magyar erdészek munkáját dicséri, hogy ezt követően száz év alatt egymillió hektár erdő telepítésére került sor a mai Magyarország területén. A rendszerváltás óta 200 ezer hektár új erdő létesült, 2019 óta pedig 47 300 hektár új erdő telepítésére adtak be pályázatot, amiből 32 ezer hektár új erdő telepítése már megvalósult.

A május 2-án zajló faültetésen részt vettek a Bakonyszentlászlói Szent László Általános Iskola tanulói is, hiszen ők lesznek azok, akik ezzel az erdővel együtt fognak felnőni, és reményeink szerint figyelemmel kísérik fejlődését, és majdan a sajátjuknak is érzik. A 3. és 4. osztályos kis diákok a vendégekkel közösen több, mint 100 facsemetét ültetett el. A közelgő Madarak és Fák napjához kapcsolódva az erdőtelepítés környezetében az erdész kollégák és a gyerekek 15 madárodút helyeztek el, mely odúk részét képezik annak az 500 odúból álló hálózatnak, amit a Bakonyerdő Zrt. az elkövetkezendő időszakban fog telepíteni park- és kirándulóerdeibe.

A faültetés számos környezeti előnnyel jár, javítja a levegő minőségét, mérsékli a víz és a szél eróziós hatását, megköti a hirtelen lezúduló vizeket, nyáron természetes módon hűti a levegőt, számos állat-, növény- és gombafajnak biztosítanak élőhelyet, és javítják az emberek mentális és fizikai egészségi állapotát.

Aki fát ültet, bízik a jövőben

hiszen a fák évtizedeken át növekednek, és akár több száz évig is élhetnek. Tehát ha egy fát elültetünk, azzal nemcsak a jelenkornak, hanem a jövő generációinak jóllétéért is teszünk.

 

Kategória: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...