Tájékoztatás a fokozott tűzveszélyről

Tájékoztatás a fokozott tűzveszélyről

Mától tilos a tűzgyújtás a térképen feltűntetett területeken található kijelölt tűzrakó helyeken is, valamint a közút- és vasút menti fásításokban.

Magyarország erdeiben számos helyen fokozott tűzveszély alakult ki az erősödő nappali felmelegedés, valamint a szeles és csapadékmentes időjárásnak köszönhetően. Azonban a változó időjárás gyorsan módosítja térben és időben az erdőtűz kockázatot, ezért a jogalkotó a nemzetközi jó gyakorlat figyelembevételével egy rugalmasabb tűzgyújtási tilalom rendszer kialakítása mellett döntött. Az új rugalmas szabályozás értelmében az ország teljes területére, illetve megye vagy település területére vonatkozóan a fokozott tűzveszély időszakának meghatározásáról az erdőgazdálkodásért felelős miniszter gondoskodik.

A tűzgyújtási tilalmat a várható időjárás, az erdei biomassza állapota és az elmúlt időszak tűzesetei alapján, minden nap megyénként jelölik ki a NÉBIH erdészeti igazgatóság és a Katasztrófavédelmi szakemberei, melyet az alábbi térképen lehet megtekinteni.

Az Agrárminisztérium arra kéri az erdőben kirándulókat, a mezőgazdasági területeken dolgozókat, valamint a közúton és vasúton utazókat, hogy az erdőtüzek megelőzése érdekében járjanak el körültekintően, égő cigarettát ne dobjanak el, azt minden esetben oltsák el. Aki a tűzvédelmi rendelkezéseket megszegi, erdővédelmi bírsággal sújtható.

Az elrendelt tűzgyújtási tilalom - köszönhetően az új rugalmas rendszernek - csak a feltétlenül indokolt ideig érvényes.

Az aktuális tűzgyújtási tilalmakról valamint az erdőtűz megelőzéssel kapcsolatos hasznos tudnivalókról az www.erdotuz.hu, vagy a www.katasztrofavedelem.hu honlapokon is lehet tájékozódni.

A mai napra elrendelt tűzgyújtási tilalommal érintett területek

Mindezek mellett a Bakonyerdő Zrt. külön is szeretné felhívni az erdőbe látogatók figyelmét, hogy melyek azok a cégünk által kezelt területek, ahol minden esetben fokozott körültekintéssel legyenek.

Alábbi erdészeti térképünkön megtekintheti, hogy melyek a Bakonyerdő Zrt. KIEMELTEN tűzveszélyes területei.

Kategória: 

Erdészeti térkép: 

Mi a véleménye az erdőről,
erdőgazdálkodásról?

Részletek itt

Felelősségteljes erdőgazdálkodás

Hírlevél feliratkozás

Iratkozzon fel hírlevelünkre! Értesítjük aktuális akcióinkról, eseményeinkről ...